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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  09/09/2014
Actualizado :  15/10/2019
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  LANFRANCO, B.; RAVA, C.
Afiliación :  BRUNO ANTONIO LANFRANCO CRESPO, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay.
Título :  Household demand elasticities for meat products in Uruguay.
Fecha de publicación :  2014
Fuente / Imprenta :  Spanish Journal of Agricultural Research, 2014, v.12, no.1, p.15-28. OPEN ACCESS
ISSN :  1695-971X
DOI :  10.5424/sjar/2014121-4615
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 12-06-13 // Accepted: 28-01-14.
Contenido :  ABSTRACT. This article analyzed the demand for meats at household level over the past decade in Uruguay, a country that exhibits a very high per capita consumption of these products. In particular, the consumption of beef is one of the highest in the world and only comparable to Argentina. The analysis involved a two-step estimation of an incomplete system of censored demand equations using household data from the last available national income and expenditure survey (2005/06). Thirteen meat products were included in the analysis: six broad beef products (deboned hindquarter cuts, bone-in hindquarter cuts, ground beef, rib plate, bone-in forequarter cuts, and other beef cuts), four products from other meats (sheep, pork, poultry, and fish), and three generic mixed-meat products. A complete set of short-term income, own-price and cross-price elasticities were computed and reported along with their 90% confidence intervals (CI). The results were consistent with both economic theory and empirical evidence as well as with the expected behavior, considering the relevance of these products, particularly beef, in the diet of Uruguayan consumers. All meat items were necessary goods and evidenced income-inelastic responses, which was expected given their high consumption level. All meats behaved as normal goods although exhibiting different reactions to changes in price. In general, beef cuts were more price elastic than other more broadly defined products. The more specific and di... Presentar Todo
Palabras claves :  CONSUMPTION; EXPENDITURES; FOOD; INCOMPLETE SYSTEMS; TWO-STEP ESTIMATION.
Thesagro :  ALIMENTOS; CONSUMO; CONSUMO DE ALIMENTOS; GASTOS.
Asunto categoría :  E10 Economía y políticas agrícolas
URL :  http://revistas.inia.es/index.php/sjar/article/view/4615/1995
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/3037/1/Lanfranco-B.-2014-Spanish-Jr.Agr.Res.-v.121-p.15-28.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB100021 - 1PXIAP - DDPP/Spanish Jr. Agric. Research/2014

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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó; INIA Treinta y Tres.
Fecha actual :  08/01/2015
Actualizado :  20/02/2020
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Agropecuarias
Autor :  AGUERRE, V.; ALBICETTE, M.M.; RUGGIA, A.; SCARLATO, S.; BLUMETTO, O.; BORTAGARAY, I.; CARDOZO, G.; CASTAGNA, A.; CLARA, P.; GARCIA, F.; GILSANZ, J.C.; LEONI, C.; QUINTANS, G.; SCARLATO, M.; SILVERA, M.; TISCORNIA, G.; VILARO, F.; ALBIN, A.
Afiliación :  MARIA VERONICA AGUERRE ANTIA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARIA MARTA ALBICETTE BASTRERI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ANDREA PAOLA RUGGIA CHIESA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SANTIAGO SCARLATO GARCIA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; OSCAR RICARDO BLUMETTO VELAZCO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ISABEL BORTAGARAY, Técnico participante del Proyecto; GERONIMO AGUSTIN CARDOZO CABANELAS, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ANDRES CASTAGNA DU PRE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; PABLO DANIEL CLARA PEREZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FELIPE LUIS GARCIA OLASO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JUAN CARLOS GILSANZ MARTINEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; CAROLINA LEONI VELAZCO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GRACIELA QUINTANS ILARIA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARIANA SCARLATO GARCIA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARIANA SILVERA ORREGO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GUADALUPE TISCORNIA TOSAR, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FRANCISCO LUIS VILARO PAREJA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ALFREDO SANTIAGO ALBIN FERREIRA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  El desafío para la ganadería familiar: ¿cómo aumentar producción e ingresos conservando el medio ambiente?.
Fecha de publicación :  2014
Fuente / Imprenta :  Revista INIA Uruguay, 2014, No.39, p.75-78.
Serie :  (Revista INIA; 39)
ISSN :  1510-9011
Idioma :  Español
Contenido :  El objetivo es adaptar el enfoque de co-innovación en sistemas ganaderos familiares criadores sobre campo natural, a través de su aplicación en predios, evaluando el impacto de la implementación de cambios estratégicos (re-diseño) en la sustentabilidad de esos predios, procurando compartir los resultados obtenidos con otros actores a nivel regional.
Thesagro :  DESARROLLO SOSTENIBLE; INVESTIGACIÓN AGRARIA; PRODUCCION FAMILIAR; SOCIOLOGIA RURAL.
Asunto categoría :  E10 Economía y políticas agrícolas
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/3916/1/Rev.INIA-2014-No39-p.75-78.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB100280 - 1INIAP - DDPP/REVISTA INIA/2014/39revinia39
TBO101689 - 1INIAP - PPPP/REVISTA INIA/39revinia39
TT100646 - 1INIAP - PPPP/REVISTA INIA/2014/3939_75-78
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